Το γιασεμί τις περισσότερες φορές είναι συνδεδεμένο στη συνείδησή μας ως ένα καλλωπιστικό φυτό που καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους τόσο για τα όμορφα, λευκά άνθη του όσο και για το γλυκιά και έντονη μυρωδιά του.Ωστόσο, η χρήση του είναι συχνή στην αρωματοποιεία και αποτελεί δημοφιλές συστατικό στην παρασκευή προϊόντων ωφέλιμων για το δέρμα.

Γι’ αυτό κι εμείς χρησιμοποιούμε το γιασεμί στην παρασκευή των φυσικών μας προϊόντων που είναι ευεργετικά για το πρόσωπο, το σώμα αλλά και την υγεία στο σύνολό της. Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού ενυδατώνει, αποκαθιστά και εξισορροπεί την υγρασία της επιδερμίδας τονίζοντας τη λάμψη της χωρίς να φράζει τους πόρους. Ειδικότερα, για άτομα με δέρμα με τάση ακμής, συχνά η αφυδάτωση αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα που διεγείρει την υπερπαραγωγή σμήγματος. Το γιασεμί με τις αντιβακτηριακές και καταπραϋντικές του ιδιότητες - περιέχει βενζοϊκό οξύ και βενζοϊκό βενζύλιο - ανακουφίζει από το ερεθισμένο δέρμα και εμποδίζει να εμφανιστούν ανεπιθύμητα σπυράκια. Και στο ξηρό και ώριμο δέρμα όμως, το γιασεμί μπορεί να κάνει θαύματα! Πιο συγκεκριμένα, το ενυδατώνει σε βάθος και μειώνει τον κνησμό και την πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων. Το έλαιό του ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος. Επίσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες η συχνή του χρήση αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευεργετικό επουλωτικό για τα σημάδια του δέρματος από ακμή ή πληγές, ραγάδες και ουλές.Κι επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας, το αιθέριο έλαιο γιασεμιού είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από την ένταση και το στρες της ημέρας. Το ζεστό, λουλουδένιο του άρωμα και οι ήπιες ηρεμιστικές του ιδιότητες βοηθούν το μυαλό να καθαρίσει, ενώ παράλληλα χαλαρώνει τις αισθήσεις και δημιουργεί μια αρμονική ατμόσφαιρα που χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο το βράδυ.Σε ήπιες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η δερματίτιδα, το γιασεμί λειτουργεί θεραπευτικά χάρη στις καταπραϋντικές του ιδιότητες.Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και στο ευαίσθητο δέρμα, αφού το εξισορροπεί χωρίς να το ερεθίζει, ενώ βοηθά να μειωθούν οι κοκκινίλες και η φλεγμονή.

Τέλος, το έλαιο γιασεμιού δυναμώνει τα μαλλιά και ενυδατώνει το ξηρό τριχωτό της κεφαλής θεραπεύοντας ταυτόχρονα με την αντιμικροβιακή του δράση διάφορες παθήσεις του.